Svjetski dan glasa

Radionice i tribina povodom Svjetskog dana glasa Međunarodni Dan glasa Voice Matters Info Logo Partneri

Svjetski dan glasa!

Povodom obilježavanja Svjetskog dana glasa 16. travnja 2016. god. emitirana je emisija autorice Gordane Kovačić: GLAS. Autorski tekst u emisiji Doba znanosti (ur. Sandra Plavec Pomper), 3. program Hrvatskoga radija, HRT. Emitirano 15. travnja 2016.

               Poslušajte snimku emisije


* * *

16. travanj obilježavaju u mnogim državama svijeta svi oni koji se, na neki način, bave fenomenom ljudskog glasa (liječnici otorinolaringolozi – posebice fonijatri, fonetičari, glasovni terapeuti itd.). Obilježavaju ga i umjetnici kojima je glas posebice važan – pjevači i glumci, ali također i medijski radnici radijskih i televizijskih postaja. Glas je posebno važan u profesijama kao što su obrazovanje odnosno svagdje gdje je radi socijalnog kontakta glas i govor tijela važna komponenta u socijalnom kontaktu. Ideja o Svjetskom danu glasa (SDG) nastala je u Brazilu 1999. godine poslije redovnoga godišnjeg kongresa liječnika fonijatara i otorinaca te drugih koji se bave glasom. Te godine zabilježen je uzastopni porast tumora grla i glasnica pa je odlučeno da se svake godine skrene pažnja na te probleme, ali i da se sustavno daju upute i edukacija glasovnim profesionalcima kako sačuvati glas.

 

Naš moto SDG 2014. godine

Osim što bi Svjetski dan glasa trebao potaknuti razmišljanje o problemima koje donosi loša briga o glasu, loša glasovna tehnika, kriva uporaba glasa u smislu semantike glasa, zlouporaba glasa te loše navike kao što su vikanje ili pušenje, željeli bismo ovogodišnjim događanjima staviti naglasak na osvještavanje važnosti kretanja, važnosti cjelovitosti pokreta i u izazivanju i otkrivanju glasa. Važnosti koje pokret ima u rehabilitaciji ali i u održavanju zdravog glasa. To je razlog zašto smo ovogodišnji SDG nazvali: 

GLAS U TIJELU.

Zahvaljujemo na aktivnom sudjelovanju i pokazanom interesu

mr.sc. Zvonko Rešetar, prof. soc.
predsjednik Hrvatske udruge za promicanje novog obrazovanja i znanja-HUPNOZ

 

Zahvaljujemo svima onima koji su došli na naše radionice i tribinu koje smo organizirali povodom Svjetskog dana glasa  3. i 4. lipnja u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Velika nam je čast što je Vaš interes bio tako velik i srčan. To na nas stavlja obvezu da i dalje budemo s Vama u kontaktu te da i dalje organiziramo slične radionice, a Vas molimo da i svojim kolegama, prijateljima i svima koje interesira poboljšanje rada u obrazovnom procesu prenese svoje dojmove i podijeli našu kontakt web adresu (www.hupnoz.hr).

Planove koje imamo za jesen uskoro ćete moći naći na ovim web stranicama, a polaznici naših radionica i tribina biti će obaviješteni putem maila.

 Oni koji nisu na našem popisu, a žele primati obavijesti mogu se registrirati ovdje.